AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Innan barnet Livet med en nyfödd Amning Samsova Bära Barn Mat och måltider

 

 

AP för nyfödda
Nyfödingen
Mamma
Pappa
Att amma en nyföding
När det strular
Min första amningshistoria
Att flaskmata

 

Att amma en nyföding

Amning av en nyfödd är ett kapitel för sig.

En del barn kommer till världen läggs på mammas mage och tar snabbt ett präktigt tag om mammas bröstvårta och suger sedan varje gång som om det vore det självklaraste som finns. Andra barn begriper inte alls hur det ska gå till och kanske är mamma nervös och osäker. Då kan det behövas tid och hjälp att få till det hela. Det åligger BB-personalen att hjälpa, men hjälpens kvallitet varierar. Vill du amma så bråka tills du fått hjälp som funkar.

 

Det är viktigt att tänka på att även om amning är naturligt, så är det inte självklart enkelt. Amning är en inövad kunskap, en konst. Eller så här: Förmågan att bilda mjölk har i princip alla kvinnor helt medfött, det behöver man inte ens föda barn för faktiskt, men tekniken att amma, hur barnet ska ligga, hur det ska suga, det måste vi alla lära oss. Som med allt annat har vi lite olika talang, detta gäller inte minst bebisarna, men med övning kan de allra flesta bli helt dugliga ammor. Lite kan man jämföra med idrott, vi har olika talang, men de allra flesta kan helt OK och i alla fall nog för att ha glädje av det. Men det går inte utan att öva och mellan att det ska funka eller inte gör det är ibland mycket små marginaler. Det betyder att små justeringar med en "tränares" hjälp, kan göra underverk. Tränarna i detta fall är kloka barnmorsko, kompisen som har ammat tidigare, mamma, eller kanske en hjälpmamma i amningshjälpen.

 

Det finns mer generell information om amning under Amningsavsnittet

 

forsta_amningen

Hur vet man att amningen funkar OK?

För det första ska det kännas hyfsat OK. Amning de första veckorna kan göra lite ont och det är vanligt med sugblåsor och små sprickor. De bör inte kännas värre än att det ändå är acceptabelt att lägga till barnet. Räds du ens lite att lägga barnet till bröstet, så har du mycket ondare än vad du ska acceptera, sök hjälp! Det går oftast att få ordning på det rätt snabbt bara man ber om hjälp i tid.

 

Att det inte gör ont är det ena, det andra är så klart att barnet behöver få i sig mjölk. För att kunna avgöra det får man titta på barnets allmäntillstånd och se hur det kissar och bajsar. De första två dagarna, när mamman bara producerar råmjölk kissar barnet i bara 1-2 blöjor, men sedan ska antalet blötta blöjor på 2 dagar stiga till 5-6 stycken engångsblöjor eller 8 tygblöjor per dygn. Dvs på sitt 4:de dygn bör barnet kissa i 5-6 blöjor.

 

Bajset då. Först och främst ska barnbecket ut, det har samlats i tarmarna under barnets tid i magen och är tjärliknade, svart och segt och redigt kletigt. Den mjölk barnet får hjälper till att forsla ut det. På tredje dagen bör bajset börjat byta färg och ser grönt ut, då det är en blandning av barnbeck och mjölkbajs. På femte dagen bör bajset vara senapsgult.

 

Under resten av helamningsperioden gäller att kisset ska vara ljust, i princip ofärgat, och det ska gå att byta 5-6 blötta blöjor per dygn.

 

Hur gör man

Att amma är som sagt inte någon självklarhet och inte heller ett medfött reflexmässigt beteende, i alla fall inte hos människor eller andra högre primater. Förmågan att bilda mjölk finns hos i stortsett alla människor, även hos männen, men att amma handlar om mer än att ha den fysiska förmågan.

 

Barnen föds med en rad reflexer, varav reflexerna att söka bröstet och sedan suga tag i det är några. De allra flesta fullgångna barn har de reflexerna så väl utvecklade att det om de får tid själva kan kravla från mammas mage och upp till bröstet, sikta in sig på bröstvårtan och ta den och börja dia. De flesta betyder inte alla. Jag har själv haft ett barn som inte alls visste hur man skulle göra. Han behövde betydligt mer stimuli för att suga nän vad min bröstvårta gav, inte beroende på min bröstvårta utan på att han inte var riktigt färdig på denna punkt när han såg dagens ljus.

 

Så vissa barn behöver extra hjälp. Så är det! I min sons fall behövdes en amningsnapp som var stor och tydlig i munnen på honom och ordentlig tillmatning med ersättning och utpumpad mjölk. Efteråt har jag undrat om en skickligare barnmorska hade kunnat hjälpa också, men det fick vi inte glädjen att träffa på då. Mer om vår historia kan du läsa här.

 

De flesta nyfödda mår i alla fall gott av att man är noga med hur man håller dem och att de får söka länge. En del barn behöver mycket stimulans, vilket de får i första hand av att vara mycket hud mot hud, med maman eller pappan.

 

Så här håller du barnet:

 

   

Du sitter eller ligger bekvämt och avslappnat och håller barnet tätt intill sig med barnets kropp vänd mot din. Det är inte nödvändigtvis mage mot mage, utan det viktiga är att barnet får bröstvårtan räkt in i ansiktet. Det är viktigt att barnet inte behöver anstränga sig och tex vrida huvudet för att nå bröstet. Ryggraden på barnet ska vara rak, om den krummar sig kan man hålla lite fastare strax ovan barnets stjärt.

 

Du stödjer barnets skuldror och axlar men låter huvudet vara fritt nog för att barnet skall kunna röra det självt. Barnet placeras så att dess mun är framför bröstet, mitt för och med bröstvårtan riktad mellan överläpp och näsa. Hakan och underläpp skall vara främst när barnet tar tag och bröstvårtan skall hamna mitt i munnen.

 

Barnet skall få tid på sig att söka, för under sökandet öppnar barnet munnen mer och mer. Det krävs tålamod och lite is i magen. Barnet skall gapa så stort att det ser ut som att det gäspar och tungan skall ligga i underkäken. Barnet skall ha munnen full av bröst och suga över stora delar av vårtgården. Läpparna skall vara utvikta och barnet skall jobba med underkäken och tunga. Kinderna skall se opåverkade ut. Amningen skall inte göra ont och efter amningen skall bröstvårtan vara rund och peka rakt ut. Gör det ont bör du avbryta amningen och låta barnet ta nytt tag.

 

Det är viktigt att barnet förs till bröstet och inte tvärt om. Det gör att barnet placeras olika beroende på hur moderns bröst ser ut, stora eller små, bröstvårtor som pekar rakt ut eller lite neråt. Man kan behöva stötta bröstet om det är stort och tungt. En hoprullad handduk under bröstet kan hjälpa eller att man försiktigt stöttar med handen. Då är det viktigt att man har fingrarna så långt som möjligt från vårtgården.

 

Låter det enkelt? Nåja, lite beroende på bebis, så behövs olika grad av övning. Det går inte perfekt i början och det kan ta många veckor innan amningen funkar perfekt.

 

Titta också gärna på en film eller två Norska Ammehjelpen står till tjänst med sådana.

 

På svenska Amningshjälpen finns också sidor om Bra tag och länkar till fler videosnuttar.

 

 

 

Sedan, i princip ska barnet amma så ofta och så länge det vill. Barn som är pigga och mår bra vet bäst själva när de behöver ammas. Undantag finns förståss, dels när barnet inte är piggt och mår bra och dels när mamman får för ont för att amningen ska funka riktigt. Mer om de situationerna hittar du här.

 

Tid och tålamod

Livet med en nyfödd och de första månaderna är mycket intensivt, det är det oavsett om man ammar eller inte. En nyfödd kräver helt enkelt väldigt mycket, bara tiden de behöver bli hållna är många, många timmar. Så räkna med att inte få så mycket annat gjort. Du har minst en 8 timmars arbetsdag med ditt barn. Längre fram blir det lugnare, middagssömnen mer förutsägbar och sammanhängande och barnets signaler allt mer begripliga, då kommer det finnas tid till lite annat, men inte i början.

 

Det är vanligt att bebisar klusterammar, dvs ammar intensivt och ofta när de är vakna. Så ofta att du i princip bara sitter och byter bröst. Så länge de kissar som de ska och du står ut, så är allt i sin ordning. Om ditt barn kissar för lite eller du inte står ut, då behöver ni hjälp att hitta ur er situation. De första månaderna är många barn helt enkelt inte nöjda om de inte ligger i någons famn och de sover bäst i omedelbar kontakt med en annan människa. Framför allt med första barnet kan det kännas klaustofobiskt, men tiden är kort och med andra barnet brukar det inte kännas lika mycket, man vänjer sig helt enkelt. Men se för allt i världen till att barnets pappa också har barnet i famnen, så ofta han kan. Det är bra för alla inblandade.

 

Amningen kommer ta mycket av din tid och den kommer pröva ditt tålamod de första vekorna om du inte har en strålande tur och får ett barn som klarar detta helt exemplarisk. När amningen funkar lite bättre, så kan du börja använda tiden med din guldklimp vid bröstet till annat än enbart amningen. De första månaderna går det bra att läsa, prata i telefon, sitta vid datorn och göra en massa olika saker med barnet liggande där. När de blir större brukar mammas aktiviteter leda till nyfikenhet och man får vara diskretare och listigare när man vill göra annat.

 

Men om ditt tålamod hinner tryta, eller brösten värker för mycket, så dra dig inte för att söka hjälp. BB, Amningsmottagningar på sjukhus, föreningen amningshjälpens hjälpmammor och BVC kan hjälpa dig med mycket och det är normalt att ha strul eller bara inte känna sig bekväm i sin nya roll som mamma.


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.