AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Med ömsesidig respekt Sömn Att äta Förskola Nästan dags för skola

 

 

Måltiden
Att amma förskolebarn

 

Att äta

Mat och att äta är givetvis viktigt hela livet och som förälder har man ansvaret att föravidare goda matvanor och de delar av kulturen kring måltiderna som man värderar.

 

Detta är således en tvådelad sak. Näringen och sedan värderingar och kultur.

 

Jag tänker inte tala om vilken kost som barnen bör äta. Det finns många olika idéer och grunder att välja sin mat på. Det jag vill säga är att man bör vara rimligt genomtänkt och att man i möjligaste mån bör äta mat man lagat själv och minimera snabbmat och färdigmat. Samtidigt tror jag att vi människor har ett djupt inneboende behov av att äta något riktigt mummsigt ibland, så att ibland "synda" lite och äta en hamburgare, dricka läsk eller mummsa i sig godis, det tror jag inte att det är någon stor fara med.

 

Det är i denna ålder man som förälder bör börja hålla koll på barn som visar en tendens till övervikt. Upp till runt tre års ålder får barn vara knubbiga, men sedan bör knubbigheten runnit av dem. Barn ska abslout inte banta, men de ska äta sunt! Det är inte många barn som behöver standardmjölk! Dels behöver de antagligen inte fettenergin i den mängden och även om de skulle behöva den mängden fett, så är det bättre att det fettet kommer från fisk eller vegetabiliskt fett.

 

Jag tror att det flesta föräldrar med AP-inriktning äter en "normal" kost, det vill säga en tämligen standardsvensk kost, men min upplevelse är att det finns ett större antal som lägger ner lite extra tanke även på maten. Det finns dock fler som äter tex vegetariskt och mycket ekologiskt och fler som äter paleo-kost.

 

Själv håller jag mig på en blandad stig, vi äter oftast ekologiska grönsaker och ekologisk frukt och med inspiration från paleo-tankar så äter vi numera mindre spannmål och mindre mjölk, fler och mer grönsaker och frukt, mycket mer nötter och en hel massa fisk och skaldjur. Vi har i hög grad dragit ner på mättade fetter, salt och socker. Men att helt utesluta mjöl, mjölk och socker ur kosten det vet jag inte om jag alls vill... Jag ÄLSKAR asiatisk mat av (nästan) alla slag och då följer riset som en självklar följeslagare. 

 

Det som slagit mig mest när jag läst redogörelser för hur mer ursprungliga folk äter och hur man tror att människor ätit under släktets utveckling är att de flesta ätit en mycket mer blandat kost än vi gör. Väldigt stor det av svensk kost är en upprepning av samma råvaror, som bara formats eller kryddats lite annorlunda. Därför försöker jag nu att verkligen variera råvarorna. Mycket frukt och grönsaker i större variation ger också vacker mat att äta med ögonen.

 

Jag tycker också att det är svårt att navigera i detta. Det finns så många dieter och filosofier. En del stödda på etik, en del på kultur och andra på i skiftande grad seriös forskning. Livsmedelsverket, som skulle kunna vara en fyr att navigera efter låter vår kultur väga mycket tungt och tycks anse att råd i första hand ska vara lätta och först i andra hand sträva efter maximala hälsoeffekter. Men det är mina åsikter.

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.