AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Innan barnet Livet med en nyfödd Amning Samsova Bära Barn Mat och måltider

 

 

AP för nyfödda
Nyfödingen
Mamma
Pappa
Att amma en nyföding
Att flaskmata
Mata med Nappflaska och ge närhet
Flaskmatningsstrul

 

Att flaskmata

De allra flesta vill amma och börjar amma på BB och för de flesta funkar det tillfredställande, men en del får inte den hjälp som behövs för att det ska funka. Några vet också redan innan att de inte får, kan eller vill amma. Har du börjat läsa här så är sannolikheten stor att du är intresserad av att ge ditt barn en trygg start och mycket närhet. Det går givetvis att ge det när du matar med nappflaska, kanske är flaskan det som för dig möjligör närheten och myset vid maten.

 

Matningsstunden är ett fantastiskt tillfälle till närhet och en stund att umgås med barnet. Det är också ett tillfälle för hudkontakt. Ett ammat barn får ju automatiskt nära kroppskontakt med mamman och den kontakten är bra att ge vid flaskmatningen också. Men om att ge mesta möjliga närhet och låta matningen bli en stund då anknytningen stärks hittar du under rubriken Mata med Nappflaska och ge närhet

 

Det är inte heller otroligt att detta är mycket kännsloladdat för dig. Att inte amma betyder att man bryter mot en norm och det kan kännas svårt. Det är ju faktiskt tom så att man ibland möter folk som okänsligt och dumt kommenterar hur man matar sitt barn. Om du alls vill svara, så säg att du gör det som sammantaget blir bäst för ditt barn. Amning/Nappflaska är bara en del i det pussel som utgör föräldraskapet.

 

Det praktiska kring flaskmatningen handlar främst om att se till att matningen blir hygiensik nog. Barnets immunförsvar är oförberett på att få i sig bakterier och de bakterier som kommer med felaktigt tillagad ersättning eller smutsiga flaskor är inte snälla mot barnets mage.

 

Attachment parenting fokuserar på anknytningen, men barnets fysiska hälsa är faktiskt lika mycket i centrum. Jag börjar därför med de grundläggande reglerna du måste följa om du flaskmatar.

 

 Att blanda  Ersättning ska blandas noga och efter de proportioner som står på paketet. Gör man fel finns risk för undernäring eller förstoppning eller i värsta fall överbelastning av njurarna. Ett mått betyder ett struket mått.
   Mängden ersättning som ges under ett dygn ska ligga innom de mängder som står på paketet, men kan delas upp i små och många portioner om barnet föredar det.
   Vattnet ska kokas upp och får sedan svalna till blandnings- och ättemperatur, det bästa är att göra så i alla fall de första 4 månaderna och gärna i 6 månader. Vattnet till ersättningen skall alltid tas ur kallvattenkranen.
   Det är noga med hygienen. Barn föds utan bakterieflora, de första bakterierna får de om allt går väl från mamman under förlossningens slutskede. Barnets immunförsvar är också outvecklat och får vid flaskmatning mindre stöd än vid amning. Det betyder att flaskor och nappar ska kokas i alla fall en gång per dygn, ibörjan gärna mer.
   Dra dig verkligen inte för att fråga på BVC om du känner dig det minsta osäker kring hur du tillreder ersättningen. De ska svara och hjälpa dig.
Framförhållning  och på utflykt  Du kan göra flera flaskor ersättning på en gång, se bara till att du kyler dem snabbt, under rinnande kallvatten och sedan stoppar in dem i kylskåpet. Där kan de förvaras i ett dygn.
   Ha inte färdig ätvarm ersättning i en termos, för temperaturen hålls då runt 37°C, vilket gör att bakterierna växer till extra fort. Det går att ha hett vatten i en termos och pulvret uppmätt i flaskan, för att blanda när man är på språng. Det finns också ersättning i tetrapack som är färdigblandad och bara att värma till acceptabel temperatur.
Matningsrutiner  Det är vanligt att flaskmatade barn äter mer sällan än ammade, framförallt om de flaskmatas med ersättning. med 5-6 gånger per dag som minst ska det vara och barnet får gärna dela upp sitt ätande på fler mindre ätstunder. En ammad bebis vill ju ofta bli ammad 12, 15 eller 20 gånger per dygn.
   Kolla tempen på ersättningen innan du ger flaskan till bebisen. Enklast är att droppa någon droppe på undersidan av handleden/underarmen. Då ska ersättningen inte kännas varesig kall eller varm.
   Om det blir rester vid en matning, så ska de inte sparas, men ersättning kan stå framme upp till en timme och sedan ätas, det betyder att du givetvis kan göra en kortare paus i matandet och återuppta det med samma flaska. 
   Lämna aldrig barnet ensamt med flaskan, helst ska du hålla det i famnen.
Övrigt  Om du vill och kan så går det att gosamma eller "hobbyamma", bara för att det kanske är mysigt ni gillar en liten del amning. Gillar ni det så är det värt något även om det inte kommer en endaste droppe bröstmjölk

 

Jag tycker också att det är viktigt att tänka på att enbart flaskmatning inte ersätter amning. Flaskmatningen kan ge barnet näring och tillfredställer en del av sugbehovet. De flesta spädbarn har dock ett större sugbehov än ättiden vid flaskan tillfredställer,så napp är på sin plats till ett flaskmatat barn. Sedan är amning förknippat med stora mängder närhet och hudkontakt. Det är behov i sig, viktiga för barnet och faktiskt för mamman. Slutligen finns det en vits med att barnet styr amningen, så låt barnet styra flaskmatningen så långt det går.

 

Det finns några ställen där föräldrar som flaskmatar bebisar kan hämnta kunskap och stöd:

 

Flaskmatningssnacket på Allt för föräldrar

 

Karolinska sjukhuset har en folder som vänder sig till dem som matar med nappflaska. En del av informationen på denna sida är hämtad därifrån.

 

En sak till förresten!

 

Det finns en hel del regler som styr att man inte får göra reklam för ersättning och flaskor som ska användas för barn under 6 månader. De reglerna finns för att barnmatsföretagen, liksom alla företag lätt blir skamlösa i sin marknadsföring. Inte minst mot föräldrar är reklamen över lag ganska skamlös. Alla vill ju det bästa för sitt barn och det är det lätt att spela på. Vad vi än vill tro så påverkas vi av reklam.

 

Att det finns förbud mot reklam är dock inte alls samma sak som att det skulle finnas förbud mot information. Saklig information är viktig och ska finnas, men företagen som tillverkar ersättningen får inte vara de som tillhandahåller informationen, eftersom det då lätt skulle komma att röra sig om reklam. Istället är det vårdens uppgift att ge den information som behövs. Det finns restriktioner som säger att de bara ska ge informationen om ersättning till de föräldrar elelr övriga familjemedlemmar som behöver den, men har man bestämt sig för att flaskmata så behöver man den och då borde det inte vara någon diskusion. De ska kunna ge den informationen som behövs om flaskmatning, precis som de ska kulla ge informatione som behövs kring amning. Tyvärr brister de ofta på båda de punkterna.

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.