AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Med ömsesidig respekt Sömn Att äta Förskola Nästan dags för skola

 

 

 

Förskolebarn

sommarAlla barn går inte i förskola, så kanske är termen dålig. Meningen är i alla fall att barnen här inte längre är uttalade småbarn, utan de talar, tänker fritt och mycket och har i egen takt nått ett visst mått av självständighet.

 

Men självfallet glider begreppen ihop. Ett förskolebarn kan mycket väl ammas och ett småbarn kan mycket väl gå på dagis/hos dagmamma.

 

Nu bör väl anknytningen vara väl grundlaggd och barnet har förhoppningsvis funnit att det är högt älskat och en välkommen medlem i familjen. Nu gäller det att hålla kvar barnet nog för att den huvudsakliga anknytningen ska fortsätta vara till föräldrarna, samtidigt som barnet måste tillåtas en viss grad av äventyr och att vänner kommer att spela en viktigt roll i deras liv också.

 

Barn i den här ålder lär sig mycket, är i regel läraktiga och vetgiriga. Deras personligheter blir allt tydligare och nöjet att lära känna en individ växer. Samtidigt finns det större sannolikhet att föräldrar och barn hamnar i konflikt. Barnet upptäcker också snart att föräldrarnas syn på världen inte är den enda, så konflikter mellan hur föräldrarna vill att livet ska se ut och påverkan utifrån blir stadigt påtagligare.

 

Dags att bygga familjetraditioner, föra vidare sin kultur och att upptäcka världen tillsammans med barnet.

 


Copyright © 2006 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.

Det finns flera

Det finns flera på ytan likande föräldraskapsfilosofier. För mig var det Attachment Parenting som blev starten, Sedan har jag blivit influerad från många håll och lär mig dagligen nytt från böcker, andra föräldrar och mest av allt av mina barn.

Läs mer>>

 

AP och annat

Attachment Parenting och vidare är en sida med mina tankar om föräldraskap. Under grunder hittas en beskrivning av först Attachment Parenting och sedan av några andra filosofier.

Läs mer>>

 

De senaste sidorna

Nytt från 12 September 09

Uppdatering av avsittet om flaskmatning

Nytt från 4 September 09

Mindfull parenting och Skolbarn (Som förhoppningsvis snart får mycket mer material.