AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Innan barnet Livet med en nyfödd Amning Samsova Bära Barn Mat och måltider

 

 

Min
Graviditet och Amning
Förlossningen

 

Innan barnet

De allra flesta föräldrar börjar nog läsa och förbereda sig på att bli föräldrar antingen innan de har ett barn som växer i mammas mage eller åtminstone då de fått besked om att det är ett liv där inne. Det är klokt och sunt att ta reda på det som kommer att beröra mammans och barnets hälsa under graviditet och förlossning. Att ta hand om sig på bästa sätt och hålla sig upplyst, så att inte det görs ingrepp i onödan mot föräldrarnas vilja. 

 

Att redan under graviditeten vara en AP-förälder, innebär i första hand att man håller sig upplyst och efter bästa förmåga ser till att barnet får en hälsosam tillväxt. Det betyder också att man försöker göra graviditeten harmonisk och lugn. För detta är den svenska mödravården ett bra stöd, som vi skall vara glada för och som vi skall kämpa för att den fortsätter att vara bra och i framkant.

 

Även om det inte alltid går att få det som man drömmer om och förlossningar är svåra att styra, så är tankarna inom Attachment parenting inte helt oväntat att en så naturlig förlossning som möjligt är att eftersträva. Smärtlindring dövar barnets och mammans förmåga att knyta an den första stunden efter födseln och kan göra den första amningen svårare. Själv klart måste detta dock vara en avvägning. Smärtlindring är ju bra att ha när den krävs.

 

Vid kejsarsnitt är det bra om mamman får vara vaken och kan få barnet till sig redan på operationsbordet, då kan hon kanske få hjälp att amma redan där. Om mamman måste sövas, då faller den första kroppskontakten och närheten på pappan och pappan får också den viktiga uppgiften att berätta allt som hänt för mamman och att stötta henne i att ta chansen att knyta den först kontakten när hon och barnet första gången är vakna tillsammans. Då kan hon göra precis som hon skulle ha gjort om hon varit vaken då barnet föddes.

 

Ett sätt att underlätta en förlossning och som minskar behovet av smärtlindring och minskar antalet komplikationer är att ha med sig en doula. En doula är en kvinna som på följer med mamman under förlossningen från det att den börjar i hemmet tills förlossningen är över. Hon är inte med som medicinskt kunnig, men hon har erfarenhet av förlossningar och finns med som extra stöd och som en buffert mellan sjukhusvärlden och föräldrarna.

 

Det finns gott om böcker och webbsidor där du kan läsa om fostrets utveckling i magen och om hur en graviditet och förlossning förlöper. Leta och läs!

 

En sista sak! Väntar du ditt första barn? I så fall vill jag tipsa om att läsa lite om hur det är att leva med en nyfödd, hur amningen funkar osv. Förlossningen må vara en milstolpe och det är bra att förbereda sig en del, men det varar som värst några dygn och man har sjukvården med sig om något krånglar. Att leva med en nyfödd är något väsensskilt från ditt tidigare liv och något som barnets föräldrar ska göra på egenhand, med bara sporadiskt stöd av BVC. Det är en intensiv, härlig, jobbig, underbar och fruktansvärd tid på samma gång. Det är bra att veta lite om vad som är normalt, så kommer den att bli mer underbar och mindre jobbig.

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.