AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Innan barnet Livet med en nyfödd Amning Samsova Bära Barn Mat och måltider

 

 

AP för nyfödda
Nyfödingen
Mamma
Pappa
Att amma en nyföding
Att flaskmata

 

Livet med en nyfödd

Att få barn är otroligt omvälvande. Det är så mycket saker på en gång och den första tiden är underbar, skrämmande, härlig, speciell och krävande. Den första tiden är lyckligt magisk som bäst och som en djup svart avgrund som sämst. Därför vill jag skriva lite om den tiden. Som allt annat på denna sida så är det en blandning av klokskaper jag läst, egna erfarenheter och inte minst erfarenheten jag har av att som hjälpmamma i Amningshjälpen pratat med många nyblivna föräldrar.

 

Har du en nyfödd hos dig, då vet du redan hur det är, i alla fall för just dig, just nu. Väntar du en liten, då är du säkert taggad för förlossningen, men är det ditt första barn du väntar, så lovar jag dig att den tid som följer efter förlossningen, är mer av allt än vad förlossningen är. Nå ja, normalt sett är förlossningen mer smärtsam.

 

Jag vill skriva lite om den nykläckta mamman, den nya bebisen, amningen av en nyfödd, när den funkar och när den strular, eller inte kommer på tal, om omvårdnaden av den lilla och självklart även om den nyblivna pappan.

 

Det blir både om det härliga och om det jobbiga. Om det man drömmer om och det som kanske inte ens fallit en in. Om hur man kan lösa en del av problemen och lite om vilka problem man definitivt ska se till att få hjälp av andra för att lösa. En del saker löser sig bra bara mean ser till att få hjälp, men blir snabbt oöverstigliga om man tror att man ska härda ut.

 

Min text här är ingen heltäckande guide till livet med en bebis, sådana finns inte. Varje bebis är unik och varje familj är unik. Vissa saker är universella förståss, som behovet av närhet, mat och omvårdnad. Men hur intensivt barnen uttrycker behoven varierar och en del barn föds med kraftigare behov än andra. Som förälder får man känna sig fram och ofta helt enkelt bara följa med på färden.

 

Men papporna får ursäkta att det blir mindre om dem, hur mycket de än engagerar sig och är delaktiga, så finns det ändå mer att säga om en nyförlöst mamma, för det händer så mycket med hennes kropp. Pappans hormoner åker också bergochdalbana och han får också påslag av "bindningshormonet" oxcytocin, men det är inte i samma härad som hos mamman. Dessutom är det oftast mamman som efter några få veckor blir ensam hemma med barnet, långt innan barnsängstiden egentligen är över. Därmed inte sagt att pappan inte skulle vara viktig. Är han en engagerad pappa och partner så är han superviktig både för mamma och bebis. Han får snabbt en nära relation till bebisen. Ibland är det pappan som är den som först verkligen knyter an.

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.