AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Innan barnet Livet med en nyfödd Amning Samsova Bära Barn Mat och måltider

 

 

AP för nyfödda
Nyfödingen
Mamma
Barnsäng och BB hemma
Pappa
Att amma en nyföding
Att flaskmata

 

Mamma

Det händer mycket med mammas kropp

Efter förlossningen händer massor av saker med mammans kropp och det tar ett bra tag innan den känns som vanligt igen. Magen är degig och rumpan öm, ibland mycket öm, har barnet kommit tillvärlden med kejsarsnitt så är magen öm, för att inte säga smärtande.

 

Snart kommer mjölken rinna till och brösten antagligen svullna upp till tunga, spända och ömma meloner och barnets sugande gör kanske en del ont de första veckorna, mer om det under Att amma en nyföding. När östrogen nivåerna störtdyker så får du säkert vallningar och kan svettas helt tokigt under nätterna. Avslaget blöder mer än du kanske anat, det är bra med BB-trosor och kläder de första dagarna, så att någon annan får tvätta bort fläckarna.

 

Är det andra barnet så känner du troligen eftervärkarna mer än med första. De kan göra rejält ont, men de gör nytta och livmodern drar sig samman för varje amning, mycket effektivare än om du inte ammar. Alvedon är trevligt och det är helt OK att använda sig av.

 

Mammas humör händer det också saker med

Hormoner och omställning till livet som mamma tar ut sin rätt. Precis efter förlossningen, om den inte varit mycket utmattande, så är de flesta mammor fulla av energi. Barnet med, endorfinerna genomsyrar kroppen. Några dagar senare kommer de flesta mamor in i en period av lägre humör. Hormonerna åker berg-och-dal-bana, barnet är litet och ömtåligt och rollen som förälder känns läskig. Ansvaret är stort. Att bli lite deppig, eller gråtig är vanligt, även om det blivit mindre vanligt sedan mamma och barn får vara tillsammans på BB.

 

En del mammor blir ledsnare än så, eller utvecklar kännslor av blandad, kanske ibland skrämmande sort. En del kan känna att de verkligen hatar barnet som ligger där och skriker och upptäcka att de får fantasier om att skaka barnet eller slänga ut det genom fönstret. Att ha lite sånna tankar behöver inte betyda så mycket, de flesta känner sig frustrerade någon gång, men är de återkommande eller starka är det en varningssignal. Att inte känna sig riktigt glad, att ha svårt att sova, att kanske glömma bebisen, eller inte alls orka ta upp den. Allt detta och mycket fler saker är varningstecken och kan betyda att du har en förlossningsdepresion. Ta upp det med BVC, du är definitivt inte ensam och med rätt hjälp går det att bli bra och få njuta av mamma livet.

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.