AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Med ömsesidig respekt Sömn Att äta Förskola Nästan dags för skola

 

 

Barndomens förklaring
Det handlar om närhet
Förnuft och kännsla
Utbrott och trotts

 

Med ömsesidig respekt

I sin bok "Livet i familjen" talar Jesper Juul om "samfostran" i stället för om uppfostran. Det är ett ord som ger mig välbehagskännslor. Det handlar om att växa och lära tillsammans, om att respektera varandra så som likvärdiga människor. Barnet är barn och ska inte ta ansvar för vuxensaker, men barnet är en individ med ett minst lika rikt kännsloliv och med tjat, skamkännslor och hårda ord uppnås inte det de flesta föräldrar vill ha.

 

Barn både är och inte är som vuxna. De har inte alla de filter vi har och ser inte världen på samma sätt. Ibland framstår de som renare, mer oförstörda och ibland helt enkelt som okunniga. Naiva är givetvis samlingsordet. Deras förnuft ät inte som en vuxen västerlännings. Jag ärt benägen att tro att förnuftet är av kulturell karaktär och vår kultur lägger en mycket stor vikt vid den egenskapen.

 

Känslor har barnet dock fullt utvecklade, starka och äkta. Vad de inte har och tyvärr heller inte alla vuxna, är ett språk att prata om känslorna med. Det behöver de hjälp med och ju svårare de vuxna har med detta, desto mer måste man arbeta med det. Har man inte ord för olika känslor, är det lätt att tolka mycket som ilska och bli arg istället för besviken, förolämpad, ledsen eller sårad.

 

Respekten kräver empati med barnet, men också en förståelse för barnets utvecklingsnivå och en förståelse för vad barndomen är.

 

Fortsatt är respekten och närheten viktig. Där bärandet och amningen avtar, så finns kramar och stunder med barnet i knät kvar.

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.