AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Vad är detta Mer att läsa Om Mig Citat Vad vill du?

 

 

Om Böckerna

 

Om Böckerna

Vad är naturligt för mitt barn? Tomas Ljungberg

"Vad är naturligt för mitt barn?" är ett häfte, där Tomas Ljungberg beskriver kortfattat bakgrunden till vad som är naturligt enligt humanetologi. Sedan följer ett avsnitt med råd om vad man som förälder kan göra för att ge barnet en så naturlig första tid som möjligt. Lätt läst och bra.

 

Människan, Kulturen och Evolutionen Tomas Ljungberg

En tjock bok, som tar upp hur vårt samhälle blivit som det är. Utgångspunkten är att försöka sammansmälta etologi och moderna teorier om det mänskliga (västerländska) psyket. Hur kommer det sig att människan i mellan östern/Europa övergav den framgångsrika levnadsformen jägare och samlare? Vad blev konsekvenserna? Bitvis en bok jag mådde dåligt av att läsa. I mina ögon ger den en trolig förklaring till varför vi är som vi är och varför det många gånger inte känns bra. Mycket bra bok, men bitvis en bok som är svår att ta till sig, då den målar upp en riktigt dyster bild av den industrialiserade världen och hur vi tvingas till kapitulation för att klara att leva i den.

 

The continuum concept Jean Liedloff

Den här boken är älskad av många. Den pekar på samma saker som Ljungbergs böcker, men på ett annat sätt. Denna bok bygger mer på personliga iakttagelser av hur en indianstam i Sydamerika lever, än den bygger på vetenskap. Jag delar Liedloffs slutsatser, men har ändå lite svårt för boken. Kanske för att den är så subjektiv som den är.

 

Our Babies, ourselves Meredith F. Small

Det här är en av mina favoritböcker. Den tar läsaren på en resa mellan olika kulturer och tittar på hur spädbarnen tas omhand i olika miljöer. Den visar på hur kulturen påverkar vad som förväntas av barnen och där med också hur barnen behandlas. Den tittar också på hur olika sätt att behandla spädbarnen leder till hälsa/ohälsa och ger en bild av att det skulle gå att lära av varandra och ta det bästa ur olika kulturer för att få en så bra spädbarnsvård och barnuppfostran som möjligt. Trots att det ganska tydligt framgår vad Small tycker är det hälsosammaste sättet att ta hand om barn, så dömer hon inte kulturerna utan konstaterar i första hand att det finns olika sätt och att kultur och biologi samverkar. Framför allt framhåller hon att de amerikanska sättet inte är det enda och med all säkerhet inte det bästa.

 

Kids Meredith F. Small

Fortsättningen på Our Babies ourselves. Varför han människan barn? Andra djur har bebisar, ungdomar och vuxna. Varför finns detta extra utvecklingsstadium alls hos oss människor? Vad händer när barnen blir större. Även här tittas på olika kulturers sätt att ta hand om sina barn och vad som förväntas. Är barnarbete bara dåligt? Är skolgång självklart bra? Hur lär sig barn världen över det de behöver kunna för att vara vuxna. Denna bok känns tunnare än föregångaren, men den är också bra.

 

The Attachment Parenting Book William Sears, Martha Sears

En bok som enkelt går igenom Attachment parentings grunder. Vad det är och vad det inte är. Det är närmast en introduktion. Har man redan diskuterat AP med andra och läst lite, så kan den kännas lite överflödig, men som första kontakt med begreppet är den bra och som en första bekräftelse på att det man vill som förälder faktiskt kommer att funka.

 

The Baby Book William Sears, Martha Sears (Contributor)

En guide till att vara förälder och ta hand om barnet de första 2 åren. Innehåller det mesta man kan behöva veta och omfattar samma saker som så många andra böcker om barn. Den stor skillnaden är att attachment parenting synsättet ligger i grunden och finns under ytan hela tiden. Att amma och bära barn tas upp som det självklaraste i världen.

 

The Successful Child William Sears, Martha Sears

Det låter pretentiöst och kanske lite oroväckande med titeln "The Successful Child". Skall man pressa sitt barn till framgång? Men nej då, lugn! Boken definierar framgång som att må bra och vara omtyckt. Det har inget med pengar eller titlar att göra. Boken handlar om hur man fortsätter vara en AP förälder när barnet blir större och hur man hjälper det att bli empatiskt, få en bra självkänsla, humor, förmågan att fatta kloka beslut, vårda sin vänskap och att hantera syskonrelationer. Som alla Sears böcker är den amerikansk på gott och ont. Lite pratig och en del av det som tas upp är inte lika aktuellt i Sverige. Men boken är trevlig. Vill man ha en kompaktare guide till att uppfostra ett barn så kan man välja tex Jesper Juul, men vill man ha en lättsammare och mer praktiskt orienterad bok så är den här bra.

 

Attachment Parenting Katie Allison Granju, Betsy Kennedy (Contributor)

Den här boken är en introduktion till AP och förespråkar amning starkt. Eller snarare den är väldigt tydligt emot ersättning. Den är också tydligt amerikansk. Det betyder att ett helt kapitel tas i anspråk för att diskutera omskärelse och det diskuteras och om amning och den i USA så korta föräldraledigheten. Den främsta styrkan med denna bok tycker jag är att det kryllar av referenser till intressanta webbsidor, tidningar och vetenskapliga artiklar.

 

The Natural Child Jan hunt

Jan Hunt är psykolog och mamma. Hon har uppfostrat sin egen som i Attachment Parenting anda och även praktiserat "unschooling", vilket går ut på att barnet får sin skolgång hemma och att barnet själv styr vad det vill lära sig om. Boken är en blandning av hennes erfarenheter som psykolog och som mamma. Hon har en fin syn på barn och är uppenbart imponerad av skandinavien och hur barn har det här (Delvis tror jag att hennes bild är väl rosaskimrande). Det är i alla fall roligt att i en amerikansk bok se ett svenskt talesätt citerat. Jag delar inte hennes syn på "unschooling", men känner samtidigt igen mycket av tankarna från tex Regio Emilia pedagogiken. Tankana hon framför om hur barn bäst lär sig saker ligger det nog en hel del i, men jag har svårt att tro att en vuxen kan fylla ett barns hela behov av kunskap. Hon och hennes som ligger också bakom siten The natural child project

 

Raising Your Spirited Child Mary Sheedy Kurcinka

Detta är egentligen inte en bok om AP, men den handlar om hur man möter sitt barn med dess unika förutsättningar. Den handlar om barn som är lite "mer" än andra barn. Intensivare och tydligare i sina känslouttryck. Barn som ser och känner mer. Men även om man har ett mer stillsamt barn kan man ha nytta av råden i boken.

 

Lotsa Barn Lars H Gustafsson

Om att uppfostra barn med respekt. Barn behöver lotsas, men fortsätta vara kaptener för sina egna skepp. En väldigt bra bok, tycker jag. Lars Gustafsson lutar sig mot sin erfarenhet som 8:a barnsfar och sin erfarenhet som barnläkare och skriver personligt och med stor ödmjukhet. Han förespråkar på ett milt sätt ett naturligt föräldraskap, med en hel del gemensamt med Juuls tankar. Men han är ödmjukare och han ser faror och fällor även i det egna förhållningsättet och kan se fördelar med andra. Barn som försatts i vissa situationer kan till och med må bäst av att hamna i en auktoritär familj, givet att familjen är autoritär utan våld. Men i första hand förespråkar han mild lotsning av barn som själva är kaptener.

 

Ditt Kompetenta Barn Jesper Juul

Tro på barnets kompetens, men ta ansvar som förälder. Barnet kommer att samarbeta med föräldern antingen genom att göra som det tolkat att mamma och pappa vill eller genom att göra uppror. Barnets beteende är signaler om hur det står till i familjen. Att läsa dessa signaler är viktigt då barnet inte alltid kan sätta ord på vad som är fel. Jesper Juul förespråkar ett föräldraskap som inte är auktoritärt, inte demokratiskt och heller inte fritt. Föräldraskapet skall bygga på respekt och jämlikhet och föräldrarna har det yttersta ansvaret för att relationerna inom familjen fungerar.

 

Här är jag. Vem är du? Jesper Juul

Hur sätter man relevanta gränser för sig och sitt barn? Den här boken är mer praktiskt inriktad och tillämpad än "Ditt kompetenta barn". Den är också tunnare och lättare att läsa och smälta.

 

Amningsboken Kristin Svensson, Malin Nordgren

Den här boken innehåller det mesta man behöver veta om amning. En gulgruva, verkligen! Vet inte om det behövs så många mer kommentarer. Boken borde finnas hos alla som tänker amma, ammar eller ger råd kring amning.

 

Att Amma Nanna Bylund

En bra bok om amning. Innehåller också den mesta fakta man behöver veta om amning, precis som Amningsboken, men tar upp lite andra aspekter. Den ger en mer känslomässig bild av amningen och den har många berättelser ur verkliga livet. En bra och mysig bok.

 

Boken om amning Elisabet Helsing

I begynnelsen var denna bok och norska Ammehjelpen. Så var det på 70-talet. De svenska mammor som ville läsa något om amning kunde hitta denna bok i sin första upplaga. Den upplaga som finns att köpa nu är reviderad och uppdaterad med nya rön. Detta är också en bra bok. Den bär spår av att Elisabet Helsing givit många råd om amning. Den innehåller också ett intressant kapitel om amningshistoria.

 

Amning idag Folkhälsoinstitutet

Det här är de svenska myndigheternas bok om amning. Det finns en del råd om amning, men framför allt kan man hitta de 10 stegen till en lyckad amning, hur alkohol, kaffe och droger påverkar mjölken, hur det ser ut med miljögifter i bröstmjölk. 

 

Vägen till lyckad amning Royal College of Midwives

Den har boken vänder sig till barnmorskestuderande. Det finns råd om hur man hjälper mamman till en bra amningsstart och information om hur man märker att barnet får nog med mjölk. Hur ser viktuppgången ut, när skall barnet ha bajsat ut barnbecket.

 

The Womanly Art of Breastfeeding La Leche League International

En bra amerikansk bok om amning och om att "mamma genom att amma". La Leche League förespråkar en AP stil i föräldraskapet. Det finns råd om det mesta rörande amning i denna bok. Tex bra information om amning efter kejsarsnitt och om att amma tvillingar.

 

The anthropology of breast-feeding edited by Vanessa Maher

En antropologisk titt på ett antal kulturer och amningen. Amning i Italien, amning i Islam och om amningskrisen på Island, där det under ett par hundra år inte ammades, utan barnen åt smör och fisk från ca 10 dagars ålder. Det höll på att leda till en total demografisk katastrof. Boken har en feministisk prägel och är ganska neutral till amningens vara eller inte vara. Det finns inget starkt förespråkande av amning, utan mer ett konstaterande om hur samhället och inte minst kvinnans roll i samhället har lämnat spår i amningen. Hur männen ofta styr amningen. Oavsett om det är kort amning eller lång som förespråkas så kommer kraven ofta från manligt håll.

 

Fresh Milk Fiona Giles

Detta är ingen instruktions bok. Det är heller ingen vetenskaplig bok om amning i vår kultur. I stället är det en bok med kortare berättelser, mer eller mindre sanna, om amning i olika former. Alla historierna har någon form av verklighetsbakgrund. Det tas upp att inte amma, amma med smärtor, att anlita en amma, att få sitt barn ammat av en annan kvinna utan att veta om det, manlig amning, amning av vuxna och amning i "vuxenfilmer". Bitvis helt underbar, bitvis helt skruvad. Ett är i alla fall säkert, den ger nya perspektiv på amning.

 

Ett barn blir till Lennart Nilsson

En klassiker som ständigt kommer i nya upplagor. Vad Lennart Nilsson har för syn på föräldraskap det vet jag inte, men jag vet att bilderna som visar att fostret redan då det är 7-8 veckor gammalt ser ut som en liten människa hjälper att väcka känslorna. Så kan anknytningen börja tidigt. Fantastiska bilder!

 

Att Föda Gudrun Abascal

Vad händer under en förlossning? Hur upplever olika kvinnor det? Hur ser en normal förlossning ut? Vilka komplikationer är vanliga och vilka ingrepp sker oftast? Smärtlindring av olika slag och mycket mer. Minst lika bra som den föräldrautbildning jag fick i alla fall.

 

Nybliven mamma Gro Nylander

Den här boken täcker på ett kärleksfult sätt det mesta en nybliven mamma behöver veta. Den förspråkar respekt för det lilla barnet och ägnar mycket tid åt amning. Vad jag vet är denna bok mycket vanlig hemma hos norska mammor. En underbar bok, som alla nya föräldrar borde läsa.

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.