AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Innan barnet Livet med en nyfödd Amning Samsova Bära Barn Mat och måltider

 

 

AP för nyfödda
Nyfödingen
Mamma
Pappa
Att amma en nyföding
Att flaskmata

 

Pappa

Mycket i början handlar om kvinnan och barnet. Det mesta är kroppsligt, sinnligt och ibland samtidigt groteskt. Smärta och glädje blandas som i ingen annan situation.

 

Men även om det kommer att vara så, så glöm aldrig att du som pappa är lika mycket förälder, med lika stort ansvar och rättigheter. Ibland inom lite andra områden, men lika viktigt. Att din bebis kommit ut till dig är ett häftigt mirakel, så passa på att njut av det. Ta dig tid att hålla, känna och vara nära, nära. Jag hörde nyligen att pappor som tar del i kängruvård av sina förtidigt födda bebisar, blir gråtmilda, får tredjedagsgråt, precis som mammor brukar. Hormonerna rinner till av att vara med och ta del, det är biologi, men det är inte rakt av könsbundet.

 

Stötta mamman

Pappa har sin roll i detta, en mycket viktig roll. Han är inte lika i centrum för det mesta, men under förlossningen är han oftast mammas bästa stöd och tiden efter är det viktigt att han gör allt han kan i samband med barnet. Pappa kan göra att utom att amma och det andra kan han precis lika bra. Utöver det så är du som pappa mycket viktigare än du kanske först tror även för amningen. Ska amningen ha chansen att bli riktigt bra och mysig, så är ditt stöd något av det viktigaste. Din förmåga att även här avläsa vad mamma vill och sätta ner foten mot omvärlden, eller i alla fall stötta mamma i att sätta ner foten själv är ovärderlig. Det är hårt att erkänna, men efter en förlossning är man som mamma inte riktigt så tuff och framåt som annars. Trött och med hormoner i omlopp och i fallande och stigande. Stötta henne i hennes beslut!

 

Att ta hand om spädbarn är ett heltidsjobb

Tänk på att en bebis är minst ett heltidsjobb, framför allt i början, så förvänta dig inte att din älskade som nybliven mamma ska hinna något annat än att ta hand om nytillskottet och förhoppningsvis sköta den mest grundläggande egna hygienen. Kanske måste du hjälpa henne med det, genom att när du är hemma verkligen ta din del av bebis skötseln. Inte bara blöjbyten och annat påtagligt, en stor del av skötseln är att helt enkelt ha bebisen på sig, i sitt knä sin famn eller liggande på din bringa.

 

Det är också bra om pappa kan fixa mat, städa och ta hand om äldre syskon.

 

Knyt an till bebisen

Tiden med bebisen nära ger dig möjlighet att lära känna den lilla på egenhand och beröring och att vara hud mot hud ger er hormonell hjälp på traven i er anknytning. Ta den chansen och glädjs av att komma nära. Närheten gör det också lättare att ta de mindre skojiga bitarna med en bebis och ger dig mer tålamod, när det ibland känns tröstlöst.

 

Mitt första tips till pappor är att bada med bebisen så snart naveln läkt. Det ger dig första tjing på den upplevelsen, för mamman ska inte bada förrän avslaget tagit slut, vilket händer någon månad senare. Så det kan bli din och bebisens grej. Det andra är babymassage, det är bra för mammor att kunna också, men det är en chans till mycket närhet som pappan verkligen kan ta.

 

Var med, var nära!

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.