AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Innan barnet Livet med en nyfödd Amning Samsova Bära Barn Mat och måltider

 

 

Skäl att Samsova
Sova säkert
Sömen och Kulturen
Sovmetoder
Sova med storasyskon

 

Samsova

 

Att vara förälder på natten är lika viktigt som på dagen. Men det är inte alltid så enkelt att få det att funka. Alla har vi med oss ett bagage av upplevelser kring sömnen från vår egen barndom och matas dessutom ständigt med bilder av hur det "ska" vara. TV och tidningar pumpar ut bilden av det i eget rum sött sovande barnet som det eftersträvansvärda. Kulturen spelar stor roll här som i så mycket annat.

 

Samtidigt visas det ofta i samma medier vilken plåga det är att ha hand om barnet på natten, då det skriker och skriker och ständigt väcker föräldrarna. Är det meningen att det ska vara så? Det är klart att det inte är! Varför skulle människobarnen vara de enda av alla djurungar, som plågar sina beskyddare? Givetvis beror det hela  på att barnet inte bemöts som det är skapt för. Ett friskt barn som bemöts korrekt har ingen anledning att skrika och gör det heller inte. De flesta av oss orsakar barnskrik emellanåt, eftersom vi inte alltid vet vad barnets behov är. Sjukdom eller obehag resulterar också i skrik, men föräldrar ska inte orsaka skrik i onödan.

 

Närheten viktig även nattetid. Barnet har behov av hjälp och respons även under natten, kanske mer då än annars, då natten är en tid då människan är mer sårbar. Ett ammat barn behöver också ofta ammas under natten. För att underlätta detta är det bra att sova nära barnet. Definitivt i samma rum och gärna i familjesäng. Att sova tillsammans bidrar till anknytningen och den förälder som arbetar får en chans att vara nära barnet under natten. Även om barnet sover känner det föräldern och då barnens sömn har korta cykler vaknar de ofta upp lite, lite under natten och då vet de definitivt om att föräldern är där. Att sova tillsammans är dessutom mysigt.

 

Att sova tillsammans underlättar amningen. För en lyckad amning krävs att man i början och sedan ofta i perioder nattammar. Sover mamma och barn nära varandra kan nattamningen ofta klaras av utan att någon av dem vaknar helt. Mammans och barnets sömncykler påverkar varandra, så att de tillsammans går genom sömnens olika stadier. Därför väcker sällan ett samsovande barn sin mamma. de vaknar i stället av sig själva på samma gång.

 

Det finns forskning som visar att mamman får mer och bättre sömn på det viset och att risken för plötslig spädbarnsdöd reduceras. För det sistnämnda räcker det att barnet sover i samma rum. Det finns forskning kring samspel mellan föräldrar och barn som visar att föräldrarnas närhet har stor inverkan på hjärtrytm, hur barnet andas även på natten och som jag skrev ovan synkroniseras mammans och barnets sömncykler vid regelbunden samsovning, vilket ger barnet stöd genom sömnen. Barn som sover nära en förälder har en andning som följer ett annat mönster än ensamsovande barn och inte minst vad det gäller andningsuppehåll. 

 

I synen på sömn finns också en övertygelse om att barn själva reglerar sin sömn och sover tillräckligt. Detta under förutsättning att de är friska, får lagom stimulans och känner sig väl tillrätta. Det lilla spädbarnet somnar helt enkelt i famnen eller vid bröstet när det behöver somna. Även senare signalerar barnet när det behöver sova. Föräldrarna behöver bara hjälpa barnet att varva ner och känna sig tryggt. Att amma är ett utmärkt sätt, att ligga bredvid och hålla om och kanske sjunga en vaggvisa ett annat. 

 

Inom attachment parenting och liknade föräldraskapsfilosofier tror man inte på metoder där barnet skall lära sig att sova själv. Framför allt inte om barnet lämnas att skrika. Barnet behöver närheten och att sova ensamt är det inte gjort för. Metoderna anses funka, eftersom alla, utom de envisaste barnen, efter ett par kvällars skrik faktiskt somnar själva utan protester. Frågan är ju bara varför de slutar protestera. Det är nog så troligt att de helt enkelt gett upp hoppet om att föräldrarna alls skall bry sig om att de skriker.

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.