AP och vidare
  Attachment Parenting och vidare

Föräldraskap Spädbarn och småbarn Förskolebarn Skolbarn Förälder Blogg
Innan barnet Livet med en nyfödd Amning Samsova Bära Barn Mat och måltider

 

 

Mer om att bära

 

Bära Barn

 

Att ha barnet nära, genom att hålla det i famnen eller med hjälp av sele eller sjal tillfredställer barnets behov av fysisk kontakt, säkerhet, stimulans och rörelse. Barn som bärs mycket skriker mindre. De håller temperaturen bättre och får hjälp med hjärtrytmen. Närheten gör att föräldrar och barn nästan automatiskt talar mer. 

 

Det nyfödda barnet är oftast nöjdast i någons armar, gärna med hudkontakt, de första veckorna är känseln väldigt viktig, men också det faktum att mammans hud varierar temperatur för att hjälpa barnet att vara lagom varmt. En del nyfödda är inte alls lika glada i att knytas in i sjal och då kanske det kan vänta, den första tiden är ju ganska stillsam och barnet lätt nog att bäras på armen.

 

Överlag gäller att barnet inte ska sitta fast vid föräldern mot sin vilja och att sittstälnngen bör varieras och bärnadet avbrytas och barnet ligga i knät eller tätt brevid omväxlat med bärandet. Runt halvåret kan man också räkna med att barnet börjar vilja röra sig på egen hand. Detta ska självklart bemötas med glädje. När barnet kan gå bör barnet själv gå i den mån det orkar och miljön tillåter (i en storstad eller vid trafikerade vägar är det ju inte alltid lämpligt för barnet att springa omkring fritt.)

 

Det finns många som upplevt att barn som bärs och får mycket närhet skriker mindre. Det finns också forskning som tyder på att barn som bärs mer skriker betydligt mindre och det har också en positiv inverkan på kolik. (Se denna länk för mera information kring studien). Föräldrar som tror att barn blir bortskämda av att lyftas upp och få komma nära får oftare barn med kolik. Det är också så att i kulturer där barn både bärs och ammas helt fritt kan bebisars totala skriktid under ett dygn mätas i minuter, men i västvärlden talar vi om timmar. 

 

Det är inte bara föräldrarna som drar nytta av att barnet skriker mindre. Barnet spar på energi och kan lägga den och mer tid på att lära sig mer. Burna barn tillbringar mer av sin tid i ett tillstånd där de är tysta och iakttagande. Det är då de lär sig mest. Ett buret barn ser dessutom världen från samma vinkel och nivå som vuxna och de sitter med i den höjd där vuxna talar med varandra. Det gör att burna barn lär sig mer om att vara människa. Barnet sitter också tryggt och säkert och kan få hjälp att sålla och skärma av när det blir för mycket av omgivningen.

 

Förälderns rörelser stimulerar barnet samtidigt som det lugnar. Så burna barn får god träning att balansera huvudet och i övrigt god kontroll på kroppen. Bärs de i en korrekt knuten sjal eller en sele som är ergonomiskt bra (Benen skall vara uppdragna, inte hänga rakt ner. Uppdragna i 100 graders vinkel och 40 grader mellan benen.), så kommer de dessutom att sitta i en ställning som skonar deras ryggar och höfter.

 

Det är också praktiskt att bära barnet i sele eller sjal. Man slipper släpa på vagn, som tar plats i bilen, är svår att få på bussar eller tvingar en att använda otrevliga hissar i tunnelbanan. Ibland är vagnen givetvis bra att ha... Den är utmärkt att köra tunga matkassar i från affären.

 

Vitsen med att bära och vara nära på detta sätt är inte att barnet skall stå i centrum. Barnet skall vara med och vara nära händelserna, men utan att själva vara händelsens centrum. Barnet skall få se vuxna i samspel och i lugn och ro se världen. Detta skiljer sig mycket från hur barn haft det de senaste 100 åren i västvärlden. Hos oss har barnen fått ligga mycket tid helt ensamma, för att sedan plockas upp och hamna i absoluta centrum, med allas uppmärksamhet riktad mot dem.

 

Om du inte kan bära, så kan du ändå hålla ditt barn ofta. Det är också en god idé att ha vagnen vänd så barnet åker mot dig så att ni kan ha ögonkontakt och prata. Du kan också sträva efter att inte använda artificiella babybehållare, som hoppgungor, babysitters, gåstolar och andra liknande saker för mycket. De kan fylla sitt syfte i vissa fall, men skall aldrig låtas ersätta föräldrarna.

 

En viktigt tanke är också att försöka förstå vilka behov bärandet tillfredställer, närhet, beröring och rörelse. Tänker man på det blir det lättare att försäka ersätta och kompletera om det inte går att bära alls eller fullt ut.

 


Copyright © 2009 Skorpan. Alla rättigheter reserverade.

 

Disclaimer Denna sida beskriver min syn på ett respektfullt och anknutet föräldraskap. Jag är mamma, inte läkare eller medicinskt kunnig. Har du sådana funderingar hör med ditt BVC eller en läkare du litar på. Åsikter och fakta på sidor som länkas till ansvarar jag inte för.